Jungiaanse dieptepsychologie
Aan de basis van analytische therapie & coaching staat de Zwitserse psychiater en psycholoog Carl Gustav Jung. Ik breng zijn inzichten in de praktijk als ik jou of je team naar innerlijke bezieling begeleid. Jung ontwikkelde de dieptepsychologie. Wat houdt dat in?
Een voorbeeld
In de loop der jaren had cliënt A. alles aangegrepen om zijn psychische en lichamelijke klachten te verlichten. Zijn lage rugpijn en prikkelbare darmsyndroom waren chronisch geworden en gingen gepaard met ernstige slaapproblemen. Hij raadpleegde verschillende artsen, er werden röntgenfoto’s gemaakt, hij kreeg fysiotherapie, ging naar de chiropractor en osteopaat, nam voedingssupplementen, deed aan yoga en volgde assertiviteitstrainingen en cognitieve gedragstherapie bij de GGZ. De klachten bleven echter aanhouden.
Uiteindelijk kwam hij op advies van een vriend bij mij terecht. Door analyse, gebruik van diverse creatieve werkvormen, échte aandacht en doorvragen is A. gaan praten, verdriet voelen en emoties uiten. Al zijn verdrongen gevoelens over opgroeien in een disfunctioneel gezin, kwamen naar boven. Door met die gevoelens aan de slag te gaan, kwam hij terug bij zijn authentieke ik.
Sindsdien is hij duurzaam klachtenvrij en voelt zich vitaal en veerkrachtig.
Van beelden naar woorden
Je persoonlijkheid bestaat uit verschillende lagen. Ervaringen die blokkades veroorzaken, sla je op als beelden in je onderbewustzijn. Ze zijn niet in woorden opgeslagen, maar je hebt er alleen beelden van. Door middel van visualisatie en imaginatie (verbeelding) maak je verbinding met die diepere laag. Je gaat dan puur op je gevoel af. Je zoekt contact met de beelden en hersenspinsels die horen bij bepaalde ervaringen of gevoelens van ongemak. De volgende stap is om er woorden voor te vinden. Daarna is het mogelijk richting te geven aan de gevolgen van jouw ervaringen. Je energie gaat weer stromen, je voelt je opgelucht, terwijl de hogere denkfuncties nauwelijks aangesproken zijn. Kortom: je hebt je bezieling (terug)gevonden.
Drie prominente psychologen, Carl Gustav Jung, Alfred Adler en Carl Rogers hebben veel onderzoek gedaan en zijn daarmee de grondleggers van de belevingspsychologie, welk een belangrijk is onderdeel van dieptepsychologie.
Verschil met cognitieve gedragstherapie
In tegenstelling tot de dieptepsychologie werkt cognitieve psychologie van buiten naar binnen. Bij een cognitieve gedragstherapie pak je je bewuste gedachtes en zichtbare gedrag aan, dus de gevolgen van blokkades in de diepere lagen van je persoonlijkheid. Je onbewuste drijfveren blijven buiten schot. Dieptetherapie grijpt juist in bij de oorzaken van het gedrag dat je wil veranderen. Het effect daarvan is duurzamer.
De cognitieve begeleidingstechnieken in de reguliere GGZ- gezondheidszorg hielpen mij niet verder. Door samen met Jaap op zoek te gaan naar mijn onbewuste kanten kon ik wél een verdiepingsslag maken in het proces waar ik al mee bezig was Jorien