Mannentijd - Zelfkennis is het begin van alle wijsheid
Interesse? Neem vrijblijvend contact op via 06-50687526 of 06-21230362 of info@mannentijd.nl

Zonen van afwezige vaders

Dit bericht is geplaatst op 29 oktober 2022 - Maatschappelijke thema's / Samenleving gericht / Tips voor jou / Voor jou

Afwezige vaders laten hun sporen na in de ontwikkeling van hun zonen. Als je vader fysiek of emotioneel er niet voor je was toen je opgroeide, kun je daar tot op de dag van vandaag de gevolgen van ondervinden. In het boek Afwezige vader, verloren zonen beschrijft Jungiaans psychoanalyticus Guy Corneau de gevolgen, maar ook de remedies.

Fysiek of emotioneel afwezig

Vaders die geen deel uitmaken van de opvoeding van hun zoon, hebben het vaak te druk met hun werk. Maar dat is lang niet altijd de oorzaak. Ze kunnen ook emotioneel afwezig zijn, terwijl ze fysiek er wel gewoon zijn. Het lukt die vaders dan niet om hun zoon emotionele aandacht te geven. Ook op die manier kan een vader dus afwezig zijn. In beide gevallen kan de zoon zich niet identificeren met zijn vader. In feite is er dan sprake van een onbeantwoorde liefde. Als zoon verlang je ernaar dat je vader zijn liefde voor jou toont en dat je merkt dat hij trots op je is.

Emotionele verbondenheid

Een vader die er echt is voor zijn zoon, toont zijn emoties aan hem. Hij is een rolmodel voor hoe je in het leven omgaat met tegenslagen en successen. Door eerlijk te over zijn eigen onzekerheden, leert hij je om met je eigen twijfels en zwaktes om te gaan. De zoon ziet en voelt hoe zijn vader emotioneel in het leven staat en kan zich aan hem spiegelen. Maar tussen vaders en zonen is helaas vaak emotionele afstand. Die afstand geeft de zoon weer door aan zijn eigen zoon. Hij heeft immers niet geleerd hoe hij emotionele verbondenheid kan creëren met zijn kinderen. Ook hij blijft dan waarschijnlijk steken in stereotype mannelijke waardes als wedijveren, controleren, bekritiseren en bagatelliseren.

Gevolgen afwezige vader

Een zoon met een afwezige vader heeft zich alleen kunnen identificeren met zijn moeder. Daardoor heeft hij zijn mannelijke krachten niet goed kunnen ontwikkelen of kanaliseren. Het is daarbij goed mogelijk dat de moeder identificatie van haar zoon met zijn vader heeft ontnomen, doordat zij te beschermend, dominant of onderdrukkend is. De zoon zal dan zijn mannelijke, agressievere krachten niet kunnen beheersen óf hij kan die juist niet uiten. Te agressief en competitief of juist het omgekeerde: hij is te lief en bang om het leven op een gezonde manier te kunnen omarmen.

Een man die niet door de hel van zijn passies is gegaan, heeft ze nooit overwonnen!      Carl Gustav Jung

Heel worden

Een afwezige vader kun je niet meer aanwezig maken. Hij was er gewoon niet voor je. Dat draai je niet terug. De remedie ligt dus niet bij hem, maar bij jezelf. Hoe je dat doet? Door een vader te zijn voor jezelf. Kanaliseer je mannelijke energie op een positieve manier en accepteer je sensitieve gevoelens. Een man die sterk in het leven staat, durft zijn vrouwelijke kanten te laten zien en kan zijn mannelijke kanten liefdevol omarmen.
Wil je meer weten hoe je “heel” kan worden? Neem contact met ons op!

Mentorschap van Mannentijd

Aan jonge mannen bieden wij ons aan als mentor. Het is geen probleem als je niet draagkrachtig bent. We coachen je graag naar heelheid, van jongen tot man.
Meer weten over ons mentorschap? Lees hier verder!

‹ Alle blogartikelen